Succesvolle AI-implementatie vereist een inclusieve werkcultuur.

Medewerkers moeten vanaf het begin betrokken worden bij de implementatie van AI om een succesvol proces te doorlopen. David de Cremer van Harvard Business Review, heeft hierbij belangrijke aandachtspunten:

  • Medewerkers voelen zich geïntimideerd door AI. Ze vrezen dat automatisering hun baan overneemt en voelen zich buitengesloten bij het besluitvormingsproces.
  • Leiders moeten AI-vaardig zijn. Ze hoeven geen experts te zijn, maar wel de basisprincipes begrijpen en de voordelen aan het team kunnen communiceren.
  • Leiders moeten de kloof tussen AI en medewerkers overbruggen. Dit omvat het aanpakken van angsten, trainingen verzorgen en zorgen voor duidelijke communicatie.
  • De invoering van AI kan leiden tot silo’s. Wanneer verschillende afdelingen niet samenwerken op het gebied van AI-gebruik, creëert dit inefficiënties en belemmert het potentieel.
  • Inclusieve praktijken zijn essentieel. Leiders dienen ruimte te creëren voor sociale connectie, samenwerking tussen technische en niet-technische teams te stimuleren en continu hun leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen.
  • Erken de waarde van de menselijke bijdrage. Medewerkers van alle generaties op de werkvloer moeten begrijpen hoe AI hun werk aanvult en beloond worden voor hun unieke vaardigheden.

Al deze stappen worden nog nauwelijks opgepakt in trainingen of concrete workshops om zelf te ervaren wat het is en wat het kan zijn voor medewerkers op de werkplek. Bij https://haii.nl/ begrijpen we dat wel en door deze punten bespreekbaar te maken, kunnen leiders een inclusiever en succesvoller AI-implementatieproces binnen hun organisatie bevorderen.

Bron: De Cremer, D. (2024, May–June). For Success with AI, Bring Everyone On Board. Harvard Business Review.